085-2731525

Een echtscheiding aangaan is stap één. Scheiden en nu? Voor de meeste mensen wacht vervolgens een onbekend pad. Uit onze jarenlange ervaring in scheidingsbemiddeling weten we alles over de valkuilen, maar ook de beste aanpak van een scheiding. De belangrijkste punten hebben we voor je op een rijtje gezet in tien tips. Scheiden en nu? Het kan je goed op weg helpen in het moeilijke proces dat je te wachten staat. Deze tips samen in acht nemen is de eerste stap naar een succesvolle scheiding voor alle betrokkenen.

Scheiden en nu? Tien tips op een rijtje:

Tip 1: Kinderen centraal

Zet altijd het belang van de kinderen centraal. Een scheiding heeft vaak meer en langduriger impact op de kinderen dan bij de partners. Hebben jullie oog voor het belang van de kinderen, dan kun je daardoor ook gemakkelijker de rest regelen.

Tip 2: Neem de tijd

Besef dat je als partners soms niet in hetzelfde stadium van acceptatie van de scheiding en de gevolgen zit. Soms is er meer overleg en tijd nodig voordat je allebei over kunt gaan tot het praktische regelwerk.

Tip 3: Kies de juiste methode

Scheiden en nu? Er zijn veel methoden om de scheiding te regelen. Bekijk die scheidingsmethoden met voordelen en nadelen eerst goed en beoordeel wat bij jullie situatie en karakters past. Kom je er in onderling overleg niet uit, probeer het dan eerst via een onafhankelijke bemiddelaar of mediator.

Tip 4: Gezamenlijk belang

Scheiden via een scheidingsbemiddelaar, zoals Het ScheidingsCentrum van Nederland, stelt het gezamenlijke belang centraal. Scheiden via een advocaat stelt het individuele belang centraal. Verschillen van inzicht kunnen dan verscherpen en je bent allebei de controle kwijt over de kosten, planning, duur en het eindresultaat van de scheiding. Vooral het laatste is iets dat je waar mogelijk moet voorkomen.

Tip 5: Maak gebruik van deskundigen

Scheiden en nu? Er komen vooral veel regels en juridische zaken op je af waar de meeste mensen lang niet altijd weet van hebben. Laat onafhankelijke deskundigen al het regelwerk uitzoeken en voorbereiden, dan heb je zelf tijd om je toekomst (kinderen, inkomen en wonen) alvast beter vorm te geven.

Tip 6: Blijf met elkaar in overleg

Ook al ben je het niet eens over sommige zaken of zelfs veel oneens, dan nog loont het meestal toch om de scheiding in overleg te regelen. Je hoeft het niet altijd eens te zijn en met de juiste begeleiding hoef je niet eens samen te onderhandelen als dat niet gaat.

Tip 7: Weet waar je voor betaalt

Ook bij het regelen van je scheiding geldt: je krijgt waar je voor betaalt en goedkoop is vaak duurkoop. Bekijk goed welke diensten je geleverd krijgt en welke niet. Betaal je deskundigen per uur of wordt de hele scheiding met vaste kosten geregeld, zoals bij Het ScheidingsCentrum van  Nederland.

Tip 8: Vertel het gezamenlijk

Informeer je familie en vrienden zoveel mogelijk gezamenlijk over jullie scheiding. Laat je niet teveel beïnvloeden door anderen en het is fijn als ze geen partij hoeven te kiezen. Hun steun zullen jullie allebei nodig hebben.

Tip 9: Blijf eerlijk

Blijf eerlijk en focus niet teveel op de schuldvraag of wat de ander te verwijten valt. Elk verwijt en actie roept weer reactie op. Tel wat vaker tot tien of las even een pauze in als de standpunten teveel uiteenlopen. De situatie is immers een feit en vooruitkijken is nu van belang.

Tip 10: Weet wat je moet doen

Zorg dat je weet wat er allemaal geregeld en beslist moet worden. Laat je hierover adviseren. Voorkom dat je op onderdelen elkaar voor voldongen feiten stelt, door snelle verdeling, verkoop of opzeggingen. Over het totaalplaatje moet je het uiteindelijk eens worden.

Scheiden en nu? Scheiding tips downloaden
Onze tips scheiden en nu, wat is er als eerste belangrijk bij echtscheiding kunt u hier als PDF-bestand downloaden. Gemakkelijk om te printen, samen te bespreken of te delen met anderen.